Saturday, October 19, 2013

2. Menawan Gunung Daik

Satu lagi cabaran yang harus dicuba oleh pendaki-pendaki gunung!!! Iaitu cuba menawan Gunung Daik (1165 meter sahaja) yang terdapat di Riau Lingga. Gunung ini telah berdiri teguh sejak berzaman, asalnya bercabang tiga telah patah satu, jatuh ke laut menjadi Pulau Pandan. Kini Gunung Daik kekal dua cabang sahaja di puncaknya sehinggalah ke hari ini. Kita hanya dapat melihat cabang dua ini dari bawah sahaja dan sehingga kini masih belum terdapat mana-mana pihak secara kiumpulan atau individu mendaki sehingga ke Gunung Daik. Telah ramai yang mencubanya, dari penduduk tempatan atau pun usaha dari para pendaki bertaraf profesional antarabangsa.. masih tiada siapa pun dapat betul-betul sampai ke puncak Gunung Daik ini.

KEMBARA JWJ mengajak semua para pendaki gunung untuk cabaran Menawan Gunung Daik. Para pendaki yang pertama dapat sampai ke puncak merupakan pemecah rekod yang bakal mencatat nama dalam sejarah. Berjaya menawan puncak Gunung Daik yang berhubung rapat dengan cerita rakyat mengenai Hang Tuah yang pernah menawan gunung ini.

Jom para pendaki kita tawan puncak Gunung Daik yang asalnya bercabang tiga. Sambil-sambil kita menghayati keindahan tempat, Bahasa dan Budaya Melayu di Riau Lingga ini.


Hanya bermula dari RM988 untuk 7 Hari 6 Malam
Program terdekat ialah pada 12hb - 18hb November 2013
[minimum penyertaan ialah 5 orang]

IKUTILAH PROGRAM KAMI YANG TERDEKAT 
atau hubungi kami untuk pakej rombongan khusus pihak anda


Untuk keterangan lanjut sila hubungi : 
sdr Sofi 013-3408002  
atau email : majmakbudayadanwarisanjawi@gmail.com

..................

TENTETIF PROGRAM KEMBARA : 13hb - 18hb November 2013

Hari 1 : STULANG LAUT - TANJUNGPINANG
Perjalanan menaiki feri dari Stulang Laut, Johor ke Pulau Bintan, Riau selama 3 jam. Pada waktu petang ke Pulau Penyengat untuk mengimbas kembali sejarah Kerajaan Riau Lingga. Di pulau ini banyak menyimpan sejarah lama kerajaan Riau Lingga. Pada malam bersiar di 'benteng' untuk menikmatan siput 'gong-gong'.

Hari 2 : TANJUNGPINANG - LINGGA
Menaiki feri selama 4 jam ke Lingga sambil menikmati keindahan pulau-pulau di sepanjang perjalanan. Kita juga dapat menyaksikan Gunung Daik yang bercabang tiga apabila menghampiri pulau Lingga. Petang Bersiar di pulau Lingga.

Hari 3 : GUNUNG DAIK
Pagi setelah sarapan program pendakian Gunung Daik bermula.

Hari 4 : GUNUNG DAIK
Bermalam di puncak Gunung Daik sekiranya berjaya menawan puncak gunung ini.

Hari 5 : GUNUNG DAIK
Pagi setelah sarapan para pendaki mula menuruni gunung pulang ke bandar Daik.

Di sebelah malam kita akan menyaksikan keramaian kebudayaan di pekan Daik Lingga. 

Hari 6 : LINGGA - TG PINANG - STULANG LAUT
Bergerak pulang ke Malaysia.